29. maaliskuuta 2012

Palautetta

Palautetta on aina mukava saada. Positiivista palautetta tietysti vielä mukavampi, mutta aiheesta saatu negatiivinenkin palaute on yhtälailla tärkeää.

Jostain syystä palautetta kuitenkin saa aika harvoin, varsinkaan työelmässä, vaikka olisi ollut ahkera ja tehnyt työnsä hyvin. Muistan elävästi eräänkin kerran, kun irtisanoin itseni ja esimieheni purskahti kyyneliin. Hän oli epätoivoinen päätöksestäni lähteä ja sanoi, "Miten ihmeessä me koskaan löydämme ketään tilallesi?" En kuitenkaan aiemmin ollut kiitosta tai muutakaan palautetta saanut ja olin kokenut, että työpanostani ei laisinkaan arvostettu. Jos joku olisi edes joskus sanonut minulle "Kiitos", kun olin jälleen kerran venynyt johonkin extra-juttuun, niin en varmasti olisi uusia työpaikkoja ryhtynyt edes katselemaan.

Silti itsekin on täytynyt palautteen antamista harjoitella. Sillä palautteen saaminen on vastaanottajalle TÄRKEÄÄ. Toki se on tärkeää myös antajalle. Sillä negatiivinen palaute, joka jää antamatta, jää usein kuitenkin kaivelemaan mieltä ja johtaa helposti selän takana puhumiseen tms. Positiivisella palautteella taas voi pelastaa toisen päivän tai sitouttaa työntekijän.

Tällä viikolla sain itse tiimiläisiltäni palautetta. Ensin ihan kasvotusten kiitosta tsemppaamisesta ja sitten vielä aivan ihanalla tekstiviestillä, joka toi kyyneleet silmiin. Näiden kauniiden sanojen avulla jaksan varmasti taas pitkään puskea töitä. Ja taas muistin, että juuri tällainen spontaani kiitos sellaisestakin työstä, joka kuuluu ns. toimenkuvaasi on niin tärkeää.

Myös isoveljeni kirjoitti minulle palautetta, kun laitoin hänelle linkin blogiin. Oli kuulemma juuri ollut opettamassa blogien rakentamista ja käyttöä ja saisin tällä omalla tekeleelläni kurssista parhaan arvosanan. :D

Palautteen saaminen ja antaminen (=toisen huomioiminen) on tärkeää myös kotona. Itse huomaan, että liian harvoin tulee esim. kiitettyä aviomiestä tai sanottua, että "Olet tärkeä". Onneksi mieheni on malliesimerkki hyvästä palautteenantajasta ja muistuttaa näin minuakin siitä. Kiitos siis Sami mm. siitä, että olet paras motivaattorini. :-)

Annetaanhan hyvässä hengessä palautetta toisillemme.

1 kommentti: