9. tammikuuta 2016

Pakkasraja

Jes! Vihdoinkin taas alle -15 astetta pakkasta (meidän kotimittari näytti -14,9) ja pääsi juoksemaan. Tämän viikon ajan nimittäin muuten ollut kokoajan pakkasta yli -20 astetta.

Työkaveri kysyi alkuviikosta mikä on minun pakkasrajani juoksulenkille. Mumisin vastaukseksi, että 10-15 astetta. Jäin kuitenkin pohtimaan asiaa. En nimittäin ole asettanut mitään pakkasrajaa tai sen kummemmin koskaan aiemmin asiaa pohtinut. Ensinnäkin lenkkeily, kuten kaikki muukin ulkoilu, on mielestäni aina pitkälti kiinni olosuhteisiin soveltuvista varusteista. Kun on asianmukaisesti pukeutunut, niin kylmälläkin tai sadesäällä on varsin kiva lenkkeillä. Toinen seikka, joka etenkin näin talvella vaikuttaa, on tuuli. Jos on tuuleton keli, niin kovemmallakin pakkasella tarkenee, mutta tuulisella säällä taas pienikin pakkanen voi tuntua liian purevalta.

Tänään kävin haistelemassa ilmaa ensin koirien kanssa kävellen ja tuumasin, että siellä on varsin hyvä lenkkisää. Siispä kotona pikainen vaatteiden vaihto ja lenkkarit jalkaan. Ja hyvältähän se hölkkäily taas tuntui. Kun piti vielä ohutta putkihuivia rankimmissa ylämäissä suun ja nenän edessä, niin kylmä ilma ei käynyt liiaksi keuhkoihinkaan. Ongelmana minulla pakkasella on lähinnä se, että takapuoli ja alaselkä "jäätyvät". Tällä kertaa testasin synttärilahjaksi saamaani villaista putkihuivia, jonka vetäisin takin ja juoksuliivin väliin ikään kuin tuubitopiksi. Toimi hyvin! Täytyy tosin käydä tähän tarkoitukseen ostamassa joku toinen huivi, tuo nykyinen on liian ihana käytettäväksi tällaiseen tarkoitukseen. Olen siis aiemmin käyttänyt tuota harmaata huivia kaupungilla talvitakin kanssa kaulalla ja silloin tällöin toimistolla ponchon tapaan harteille vedettynä.

Pohdintojen jälkeen, ehkä jatkossa pidän juoksemisen suhteen pakkasrajana tuota n. -15 astetta, fiiliksen ja olotilan mukaan. :-)

Näillä varusteilla pärjäsi tänään hyvin (pieni karvainen linssiludekin tahtoi mukaan kuviin).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti